Slipjigg

Slipjigg Lie-Nielsen

Fin slipjigg från Lie-Nielsen i massivt rostfritt stål och mässing. Kostar cirka 1 300 kr. Bild från lie-nielsen.com

Vassa handverktyg gör livet enklare och jobben snabbare. Kvalitén på resultatet när du jobbar med vassa verktyg jämfört med slöa går ofta inte ens att jämföra så att se till att hålla verktygen vassa är ett måste. De vanligaste verktygen som behöver slipas ofta är hyvelstål och stämjärn.

För att göra slipningen så enkel som möjligt finns det hjälpmedel i form av slipjiggar. En slipjigg gör att stålets vinkel kan hållas vid slipning och bryning. Många hantverkare tycker om att slipa på frihand för att det ger en skön känsla och ofta går lite snabbare när man väl har lärt sig tekniken. Men om du är nybörjare eller vill försäkra dig om att alltid få rätt vinkel så är en slipjigg att föredra.

Lie-Nielsens slipjigg som du ser på bilden ovan håller mycket hög kvalité. Den kommer med 7 olika utbytbara hållare som köps separat. Med dom olika hållarna som skruvas fast på jiggen kan du slipa allt från lockbettlar till stämjärn och hyvelstål. Även korta hyvelstål för spånhyvlar går att montera och slipa. Vinkeln bestäms av avståndet från jiggen till stålets kant (20 – 50 grader). Nackdelen är att den är ganska dyr (cirka 1 300 kr med ett standardfäste) men då får du en slipjigg med myckt lång livslängd som du kan använda för alla dina handverktyg.

En slipjigg är egentligen ingen avancerad konstruktion så den händiga kan göra en egen. På nätet finns en hel del DIY-guider där du kan se hur andra har gjort. Nedan ser du en konstruktion i metall som är gjord för att användas i en slipmaskin.

Slipjigg Hemgjord
Hemgjord slipjigg för den som vill komma undan billigt. Denna jigg är gjord för slipmaskin men kan med lite modifiering även användas med slipsten. Bild från theplotthins.wordpress.com

Den kanske enklaste modellen jag hittat är den du ser på bilden nedan. Grunden i den konstruktionen är ett vanligt enkelt gångjärn.

Slipjigg Hemgjord Gångjärn
Enkel och smart konstruktion av slipjigg gjord av ett gammalt gångjärn. Bild och instruktioner från dangerclub.org

Slipjigg (engelska: honing guide)