Borrhastighet

Borrhastighet

Jag köpte nyligen ett set med riktigt bra kvistborrar (forstner-borrar). 8 borrar mellan 15 mm och 50 mm gick loss på 1.600:- så de var inte helt gratis. Men när det kommer till borrar så får man oftast vad man betalar för så det är bättre att lägga lite mer pengar och få riktigt bra borrar som ger bra resultat än att stå med slöa borrar som river upp träet och måste kastas efter några månader. Valet av borrar föll på tyska Famag som gör alla möjliga sorters borrar av högsta möjliga kvalité.

Så nu när jag har bra borrar så tänkte jag se till att använda dom på rätt sätt så att de ger bästa möjliga resultat och håller så länge som möjligt. Därför har jag surfat runt och läst på om vilken borrhastighet som är bäst för olika träslag. Det värsta man kan göra med borrar är att köra dom på för snabb hastighet så att de blir för varma. Om en borr blir för varm och får en blåaktig nyans i stålet så är den förstörd och då hjälper det inte att slipa till den utan det är bara att kasta och köpa nytt.

Kvistborrar Borrhastighet
Mycket bra set med kvistborrar i storlek 15 till 50 mm från tyska Famag. Klarar det mesta så länge man är försiktig så att de inte blir för varma.

För att kunna borra i rätt hastighet och med rätt tryck så är en pelarborrmaskin att rekommendera. Det går att använda kvistborrar i handmaskiner men det är mycket svårare och ger inte lika bra resultat.

Matteformel för exakt varvhastighet
HSS-stål klarar 15 – 20 skärmeter per minut i hårt trä
TIN-stål klarar 40 – 50 skärmeter per minut i hårt trä

Borrhastighet i varv per minut = Skärmeter per minut * (1000 / (borrens diameter i mm * pi))

Ex. 30 mm HSS borr som ska borra 20 skärmeter per minut:
Borrhastighet = 20 * (1000 / (30 * 3,14))
Borrhastighet = 212 varv per minut

Tabell över borrhastighet för kvistborr (varv per minut)
Jag hittade tabellen nedan på Australian Woodsmith och den stämmer inte exakt med formeln ovan. Men eftersom hastigheten beror både på borrens stål och träets hårdhet så kommer inte siffrorna stämma exakt.

Borrdiameter : Mjukt trä : Hårt trä
6mm – 9mm : 2400 : 700
12mm – 16mm : 2400 : 500
20mm – 25mm : 1500 : 500
28mm – 32mm : 1000 : 250
35mm – 50mm : 500 : 250

Kom ihåg att ofta lyfta borren så att träspånet kommer upp från hålet för att förebygga att värme byggs upp. Borra i flera omgångar så att borren har möjlighet att kylas mellan borrningarna.