Restaurera yxa

Restaurera Yxa Trasig

Träskaftet hade helt gett upp vilket gjorde att yxhuvudet lossnat och inte gick att sätta fast igen.

Idag tog jag tag i att restaurera en gammal yxa som legat i en lada under många år. Den var i dåligt skick med ett skaft som delat sig och gjort att yxhuvudet helt lossnat och inte gick att sätta fast. Yxhuvudet var helt rostigt med en egg som lämnade mycket att önska. Men istället för att köpa en ny så valde jag att lägga några timmar på att fixa skaftet och slipa upp eggen.

Jag ville inte byta ut hela skaftet utan valde att bara såga bort den skadade delen och ersätta den med en ny. Träslaget blev Alm eftersom jag hade det tillgängligt, det är möjligt att ett ännu hårade träslag hade varit bättre. Några träpluggar användes för att göra fogen så stark som möjligt.

Restaurera Yxa Mall
En ny del med samma form sågades ut och limmades på plats med hjälp av några träpluggar.
Restaurera Yxa Limma
Med hjälp av några tvingar kunde den nya delen limmas på plats.

Efter att limmet hade torkat så sågade jag bort kanterna och jämnade till den nya delen med bandsågen innan jag gick över till bandputsen. Jag hade kvar den gamla bortsågade delen som jag använde som mall för att få skaftet så likt originalet som möjligt. Sista putsningen blev med sandpapper för hand för att få skaftet så jämnt som möjligt.

Restaurera Yxa Slipning
Snabb grovputsning på bandputsen för att få till rätt form på skaftet.

Yxhuvudet putsade jag med smärgelduk för att få bort den värsta rosten. Sen fick jag fila till eggen för att få den jämn innan jag kunde slipa och bryna det sista på en Tormek. Yxhuvudet satte jag fast med en kil på samma sätt som tidigare. Slutligen fick hela yxan lite Timberex Wood Finishing Oil.

Restaurera Yxa Olja
Timberex träolja ger yxan lite mer finish och tåligare yta.

Resultatet blev bra och förhoppningsvis kommer yxan att klara sig många ytterligare år.

Restaurera Yxa Resultat
Resultatet blev bra trots att jag inte orkade putsa upp hela yxhuvudet utan bara ta bort den värsta rosten.