Japansk Duzukisåg

Japansk Duzukisåg

En liten fin Duzukisåg som gör livet enklare.

Jag har sedan tidigare en sinksåg från Veritas som har riktigt fina tänder och som ska vara bra för att såga just sinkningar. Men när jag häromdagen skulle såga ut några mycket fina sinkningar i alm så gick det tyvärr inte så bra. Det kan vara jag som inte riktigt bemästrar sågen men hur som helst så var det riktigt svårt att såga eftersom sågen nöp och inte höll sig i spåret.

Efter att ha fått låna en japansåg med både tunnare blad och finare tänder så gick det genast mycket bättre. En anledning att det gick bättre var givetvis att japansågar sågar på drag och inte på tryck som min västerländska Veritas. Det gör att det nästan alltid är lättare att börja såga, särskilt i hårdare träslag.

Så det blev helt enkelt till att beställa en japansåg samma dag. Valet föll på en kort Duzukisåg med 150 mm blad från Hishika Industry. Modellen fanns med klyvtandning och kaptandning. Eftersom jag kommer använda sågen mest till sinkning så blev det modellen med klyvtänder.

Japansk Duzukisåg Blad
Duzuki betyder på Japanska ”förstärkt stam” och syftar givetvis på att sågarna har en ryggföstärkning på ovansidan av bladet. Det gör att de blir stabila trots att bladet är tunt.

Det framgick inte hur många tänder per tum (TPI) som bladet hade. Men nu med sågen i min hand kan jag kontrollräkna och ser att den ligger på 25 TPI.

Japansk Duzukisåg Tänder
Trevliga 25 tänder per tum ger mycket fina snitt.

Jag är riktigt nöjd med sågen som dessutom inte kostade mer än 280 kr. Det finns en hel uppsjö med olika japansågar och eftersom jag verkligen gillar känslan i de två som jag provat hittils så kommer det mest troligt att bli några till inköp i framtiden.