Sinksåg

Bad Ax Dovetail Saw

Sinksåg från Amerikanska Bad Axe Tool Works. Bild från thesawblog.wordpress.com

Sinksåg används för mindre sågarbeten som kräver extra fina snitt. Namnet kommer från att sågarna är lämpliga för att såga sinkningar för att sammanfoga trästycken. Det som definierar en sinksåg är att de har mycket fina/små sågtänder. Antalet tänder anges i TPI (tooth per inch) så ju högre TPI desto mer tänder per centimeter. Enkelt sagt ger färre tänder en grövre snittyta och fler tänder finare snittyta. En sinksåg bör ligga på minst 12 TPI och gärna upp till 20 TPI.

Några bra märken att leta efter om du ska köpa en sinksåg är Veritas, Bad Ax Tool Works och Lie-Nielsen. Alla dessa har riktigt bra sågar av absolut högsta kvalité.

Lie Nielsen Sinksåg
Fin sinksåg från Lie Nielsen (Tapered Dovetail Saw 14 TPI). Bild från axminster.co.uk

Lie Nielsen har ett stort sortiment av olika handverktyg. De är kanske mest kända för sina hyvlar men deras handsågar är också otroligt bra. Det känns direkt att det är bra gedigna sågar som håller högsta kvalité. En rolig detalj är att stålet i Lie Nielsens sågar kommer från Sverige. Det är kanske hemligheten till de fina snitten som deras sågar lämnar efter sig.

Veritas Sinksåg
Veritas sinksåg som finns med upp till 20 TPI. Bild från www.stephenson-furniture.co.uk

Veritas handsågar är gjorda i klassisk stil med nytänkande förändringar. Till exempel så är sågens rygg gjord av glasfiber som är förstärkt med rostfritt pulver. Glasfibern ger sågen en fin stabilitet och det rostfria pulvret ger en bra tyngd.

Ett alternativ till sinsksåg är Japansåg. Skillnaden är att en sinksåg sågar när man skjuter sågen framåt medans en Japansåg sågar när man drar den mot sig. Japansågar brukar även vara ännu tunnare eftersom de inte får samma tryck på sig och därmed ger de ett ännu finare snitt. Du kan läsa mer om Japansågar här.

Sinksåg (engelska: dovetail saw)