Stämjärn

E. A. Berg Stämjärn

Fina begagnade stämjärn från svenska E. A. Berg. Bild från www.jimbodetools.com

Stämjärn är ett viktigt verktyg för dom som tillverkar möbler för hand. Många moment som sinkning och tappning kräver ett vasst och bra stämjärn. Den fasade kanten på järnets sidor som alla stämjärn har gör det enkelt att komma åt i vinklade och trånga utrymmen. Ofta blandas stämjärn ihop med lockbettel som är kraftigare i järnet och saknar de fasade kanterna.

Det finns några svenska klassiska stämjärn som Jernbolaget Eskilstuna Sweden och E.A. Berg Eskilstuna Sweden (Erik Anton Berg). Riktigt gamla E.A. Berg-stämjärn kan kännas igenom genom att de har en malfisk ingraverad på järnet medans de lite nyare har en haj. Vissa av dessa stämjärn är över 100 år gamla men fungerar än idag hur bra som helst eftersom de är tillverkade av fint stål.

Det viktigaste att tänka på om man köper ett gammalt slitet stämjärn är att se till att de slipas och bryns på rätt sätt. Om du ser till att göra det så kommer det att fungera utmärkt i ytterligare 100 år. Handtagen i gamla stämjärn är ofta gjorda av masurbjörk och brukar hålla bra. Handtagen har ofta en mässing- eller metallring runt översta delen för att bättre klara av påfrestningarna som uppstår när man använder dom tillsammans med hammare eller klubba. Nya järn har oftast handtag i andra träslag som t. ex. hårt lönnträ som har värmts upp för att bli ännu hårdare.

Andra äldre svenska stämjärn är Bison, B&O Liberg, Rosenfors och Bröderna Svensson, Vaggeryd.

 

Veritas PM-V11 Stämjärn

Jag använder för det mesta Veritas korta stämjärn (Butt chisels) eftersom jag tycker att de ger mer precision och känsla. Det kortare skaftet gör att man kommer närmare träet och det känns lättare att rikta in. Modellen är tillverkade av PM-V11 som är en modern järnlegering som ska hålla skärpan längre än andra klassiska legeringar som O1 och A2.

Stämjärn (engelska: chisel)