Putshyvel

Lie-Nielsen Planhyvel 4 Brons

Lie-Nielsens puthshyvel nummer 4 i brons. En dyr men mycket bra hyvel för slutputsning som många möbelsnickare har som favorithyvel. Finns med 45, 50 och 55 graders skärvinkel.

Putshyvel används ofta i slutputsningen av ett arbete för att ge en fin och jämn yta. Hyvelns vinkel och dess lilla spånöppning gör att spånen blir mycket fina och ytan som lämnas efter blir silkeslen. Många gånger är det bättre att putsa en träyta med en fin putshyvel i stället för att använda sandpapper eller sickelstål.

En putshyvel har ofta en kort sula mellan 20 och 25 cm (8 – 10 inches). Storleken på en hyvel brukar anges i nummer för att göra det enklare för användarna. Ju högre nummer desto längre sula. Tyvärr stämmer inte nummerstorleken mellan märken om man jämför storleken på sulan i centimeter, men det är nog bra för att visa vilken typ av hyvel det är. Putshyvlar har vanligtvis nummer 4.

På en del hyvlar går det att välja om man vill ha godset i stål eller brons. Brons är dyrare men ger också en extra tyngd som många tycker gör det enklare att hyvla. Om det är värt de extra pengarna beror givetvis på användaren så prova dig gärna fram innan du köper en viss modell. Som exempel kostar Lie-Nielsens putshyvel storlek 4 i brons 3.650:- jämfört med samma modell i järn som kostar 3.300:- (2017 år priser).

Stanley Baileys 4c Smooth Plane
Stanley Bailey #4C putshyvel från 1902-1907. En bra hyvel som fortfarande står sig mot nya märken och modeller. Bild från virginiatoolworks.com

Ett klassiskt hyvelmärke är amerikanska Stanley som säkert många känner igen från slöjdsalen. De har sedan 1860 tillverkat hyvlar i samma utförande som används än idag. Deras mest kända hyvlar har namn Bailey och finns i flera olika storlekar, bland annat putshyvel #4.

Skärvinkel

En viktig faktor i en hyvels konstruktion är i vilken vinkel hyvelstålet möter trästycket. Den vinkeln kallas skärvinkel och olika hyveltyper har olika vinklar. Den vanligaste vinkeln är 45 grader och den fungerar i de flesta situationer och träslag. Om du jobbar med hårdare och mer svårhyvlat trä, t.ex. växlande fiberriktning, så kan hyvelsäten med högre vinkel mellan 50 och 55 grader vara bättre. Men en högre vinkel gör det också svårare att skjuta fram hyveln över trästycket så en hög vinkel fungerar inte alltid bäst.

En viktig faktor som påverkar hyvelns totala skärvinkel är hyvelstålets vinkel. Med det menas vinkeln på själva stålet som sitter i hyveln. Om hyvelstålet slipas brantare så ger det en total skärvinkel som är högre än hyvelkroppens skärvinkel.

Hyvlar Skärvinkel
Lie-Nielsen #2 med 45 graders vinkel och en Lie Nielsen #4 med 55 graders vinkel. Bild från hyveldoktorn.se

Putshyvel (engelska: smoothing plane)

Relaterade länkar:
Virginia Toolworks
Hyveldoktorn