Lövsåg

Lövsåg

Lövsåg i klassiskt utförande. Bild från rockler.com

Lövsåg är användbar vid finsnickeri eftersom den gör det möjligt att såga figurer och oregelbundna former på ett enkelt sätt. Det smala bladet ger fina snitt och träspillet blir minimalt. Tänderna på bladet pekar mot handtaget vilket gör att den sågar på drag likt en japansåg och inte på tryck.

Bladet kan enkelt lossas från ramen och träs igenom ett hål för att sedan sättas på plats igen. På så sätt går det att börja såga från ett förborrat hål i mitten av ett trästycke utan att behöva såga sig in.

Lövsåg kallas även för rundsåg eftersom det är enkelt att såga ut runda former. Även kontursåg och figursåg används ibland som namn på handsågen men det vanliga är att kontursåg och figursåg används för att benämna mekaniska sågar med samma typ av blad och funktionalitet.

Lövsåg - Knew Concepts
Lövsåg från amerikanska Knew Concepts. Finns i 4 modeller med bågstorlek mellan 3- och 8 tum. Sågen på bilden har 3-tums båge med excenterlåsning och svivlande blad och kostar cirka 900 kr.

Knew Concepts har tagit fram en ny modell av lövsåg med en speciell ramkonstruktion i laserskuren aluminium. Konstruktionen gör den otroligt stabil och lätt vilket underlättar och ger bra känsla vid sågning. Bladet sätts fast och spänns med excenterlåsning så det går snabbt och enkelt att byta blad eller justera spänningen. Alla deras modeller går att få med svivlande blad vilket innebär att du kan vrida bladet 45° åt höger och vänster.

Lövsåg (engelska: coping saw)

Relaterade länkar:
Knew Concepts